Αλλαγές στην είσπραξη εισφορών και την υποβολή ΑΠΔ από το ΙΚΑ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα αλλάξει ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, από την αρχή του επόμενου χρόνου θα συνεισπράττονται ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ. Παράλληλα και παρ’ ότι αναβάλλεται η πληρωμή των ενσήμων εντός 5 εργάσιμων ημερών από την λήξη του μήνα, δεν αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου για  μηνιαία αποστολή της Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποιεί ότι, αναμένεται άμεσα να προωθηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την οποία προβλέπεται η συνείσπραξη από 1-1-2013 και εφεξής του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ, με καταληκτική ημερομηνία την 15η έως την 20η ημέρα του επόμενου της απασχόλησης μήνα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου.

Μάλιστα,  επισημαίνει ότι, δεδομένης της ανωτέρω μεταρρύθμισης στο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ και εν αναμονή νομοθετικής ρύθμισης, η ακολουθούμενη πρακτική από το ΙΚΑ ως προς την καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και την μισθολογική περίοδο 9ου/2012, θα συνεχιστεί  μέχρι και την μισθολογική περίοδο Δεκεμβρίου 2012.

Ως εκ τούτου, για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνών Οκτωβρίου 2012, Νοεμβρίου 2012 και Δεκεμβρίου 2012 καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων 2012 θα ισχύσουν οι κείμενες διατάξεις, ήτοι οι κάτωθι προθεσμίες:

• Οκτώβριος 2012: από 1/11/2012 έως 30 /11/2012
• Νοέμβριος 2012: από 3/12/2012 έως 31 /12/2012
• Δεκέμβριος 2012: από 2/1/2013 έως 31/1 /2013
• Δώρο Χριστουγέννων 2012: από 2/1/2013 έως 28/2/2013

Εν τω μεταξύ, με επιστολή τους προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο που κοινοποιείται και προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητά διευκρινήσεις τόσο για το περιεχόμενο, όσο και τις προθεσμίες υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Συγκεκριμένα, η ΠΟΦΕΕ ζητά από το Διοικητή του ΙΚΑ να διευκρινίσει  εάν η αναβολή εφαρμογής της διάταξης για την πληρωμή των ενσήμων εντός 5 εργάσιμων ημερών από την λήξη του μήνα συμπεριλαμβάνει και την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για την μηνιαία αποστολή της Α.Π.Δ. με αρχή τον μήνα Οκτώβριο του 2012 καθώς δεν υπάρχει σχετική αναφορά στα σχετικά, γενικά έγγραφα του ταμείου.  Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι ήδη και κατ’ επανάληψη, οι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει   – και επιμένουν  στο αίτημά τους – να επανέλθει η τριμηνιαία περίοδος υποβολής της Α.Π.Δ. καθώς οι επιχειρήσεις «δεν αντέχουν το πρόσθετο διοικητικό βάρος που συνεπάγεται το μέτρο της μηνιαίας υποβολής».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι ημερομηνίες που έχουν τεθεί (αρχή η 1η του επόμενου μήνα) είναι πρακτικά ανεφάρμοστες  και πρέπει οπωσδήποτε η προθεσμία υποβολής της ΑΠΔ να πάει στο τέλος του μήνα (τελευταία ημέρα και όχι τελευταία εργάσιμη) που ακολουθεί το τρίμηνο.

Επισημαίνουν δε, ότι η έγκαιρη υποβολή των ΑΠΔ δεν εξαρτάται μόνον από τους φοροτεχνικούς, αλλά και από τους εργοδότες, για την έγκαιρη προσκόμιση των στοιχείων απασχόλησης.

Παράλληλα, αναφέρουν ένα παράπλευρο πρόβλημα, που επιδεινώνει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον προσωπικό για να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι εργασίες σε τόσο πιεστικό χρονοδιάγραμμα και «αν τα μηχανήματα μπορούν να δέχονται τα στοιχεία δεν επαρκούν πλέον οι άνθρωποι που θα τα τροφοδοτούν» καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν το κόστος που πρέπει να μεταφερθεί σε αυτές.

Οι Φοροτεχνικοί ζητούν από τη διοίκηση του ΙΚΑ να προχωρήσει στην αναβολή της μηνιαίας υποβολής ΑΠΔ και μάλιστα άμεσα,  και να ξεκινήσει διάλογος με τους Κοινωνικούς Εταίρους αλλά και τους Φοροτεχνικούς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα συνδυάσει «το επιθυμητό με το εφικτό».

Πηγή:www.capital.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image