Ποιες οι πιθανότερες αποφάσεις για αλλαγές στις αποζημιώσεις με προειδοποίηση και σχετικά με το συνταξιοδοτικό;

Ποια τα επικρατέστερα σενάρια για εργασιακά και ασφαλιστικό

Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα επεξεργάστηκε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, αποτυπώθηκαν τα μέτρα που έχουν «κλείσει» μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και κάποιες ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αφορούν στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις οποίες οι μειώσεις στις πολύ υψηλές συντάξεις (πάνω από 4.000 ευρώ άθροισμα κύριας, επικουρικής και μερισμάτων) θα φθάσουν στο 25%.

Τα σενάρια που υπήρχαν μέχρι χθες για τις μειώσεις των συντάξεων ήταν δύο.

Το πρώτο σενάριο, που φαίνεται «στο παρά πέντε» να αδυνατίζει, αναφερόταν σε μειώσεις 3% στο άθροισμα κύρια και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, 6% από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 12% από 2.000 ευρώ και πάνω.

Το δεύτερο σενάριο και το επικρατέστερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει πέντε κλίμακες μειώσεων στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, μείωση 5% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Μείωση 10% στα ποσά από 1.500 έως 2.000 ευρώ. Μείωση 15% για άθροισμα που κυμαίνεται μεταξύ 2.000 έως 3.000 ευρώ. Μείωση 20% για ποσά από 3.000 έως 4.000 ευρώ και 25% για μεγαλύτερες συντάξεις.

Στις τελικές ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνεται η επιβολή μηνιαίας παρακράτησης 1% έως 3% αναδρομικά στις συντάξεις όσων αποχώρησαν την τελευταία δεκαπενταετία, παίρνοντας υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο σε συνταξιούχους του Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικών τραπεζών.

Στα μέτρα για το ασφαλιστικό περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Το επικρατέστερο σενάριο που φαίνεται τις τελευταίες ώρες να κερδίζει έδαφος είναι να μην «πιάσουν» τα νέα μέτρα όσους έχουν θεμελιώσει και κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να μη θιγούν όσοι έχουν 25ετία στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως τις 31.12.2012, οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (στα ταμεία που ισχύει) και οι μητέρες ανηλίκων με 25ετία στο Δημόσιο και 5.500 ένσημα.

Για το εφάπαξ οι μειώσεις έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα των Ταμείων και τις αναλογιστικές μελέτες και θα κυμανθούν από 2% έως και 83%.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι ρυθμίσεις που προκαλούν κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν «κλείσει» με τα δύο βήματα πίσω που έκανε η τρόικα, στο χρόνο προειδοποίησης και στο πλαφόν υπολογισμού για το τμήμα των αποζημιώσεων παλαιών εργαζομένων πάνω από τους 12 μήνες.

Οι αποζημιώσεις

Ειδικότερα, για τις αποζημιώσεις ο ανώτερος χρόνος προειδοποίησης ώστε να καταβληθεί το 50% της αποζημίωσης θα μειωθεί από τους έξι στους τέσσερις μήνες, αντί τρεις που αρχικά ζητούσε η τρόικα.

Στην κλίμακα των αποζημιώσεων δεν αλλάζει τίποτα για όσους εργάζονται έως και 16 χρόνια σε μια επιχείρηση. Αν αυτοί απολυθούν, με το νέο σύστημα όπως και σήμερα, θα πάρουν κανονικά την αποζημίωσή τους που ξεκινάει από ένα μισθό από τον πρώτο χρόνο και φθάνει έως και 12 φορές το μισθό, που λαμβάνουν, στα 16 χρόνια.

Για όσους απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη περισσότερα χρόνια, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν στα 2.000 ευρώ για το τμήμα της αποζημίωσης πάνω από τους 12 μήνες.

Για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, της οποίας η καθολικότητα και η υποχρεωτική εφαρμογή αμφισβητείται, τα κατώτατα όρια θα διαμορφώνονται έπειτα από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά την τελική απόφαση θα έχει η κυβέρνηση. Τα κλιμάκια της σύμβασης (τριετίες) διατηρούνται, αλλά καταργείται το επίδομα γάμου. Η σύμβαση δεν θα έχει καθολικό χαρακτήρα και θα δεσμεύει μόνο όσους την έχουν υπογράψει.

Για το ωράριο θα προβλέπεται μεγαλύτερη ελαστικότητα ακόμα και για την έκτη ημέρα της εβδομάδας, χωρίς πρόσθετη αμοιβή και θα υπάρχει πρόβλεψη για αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας σε όσους κλάδους ισχύει νομοθετικά το πενθήμερο ή υπάρχει περιορισμός με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αν και δέχεται να διατηρηθεί το όριο της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, τα ελαστικά ωράρια θα εφαρμόζονται με συλλογικές συμβάσεις και ενδεχομένως με ατομικές συμφωνίες, παρά την πληροφορία από το υπουργείο Εργασίας, ότι η τρόικα δέχτηκε να μην εξατομικευθούν οι ρυθμίσεις για το ωράριο, ενώ η ημερήσια ανάπαυση για τους εργαζόμενους μειώνεται στις 11 ώρες.

Πηγή: H Nαυτεμπορική, 31.10.2012

 

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image