Εκταμίευση 1,1 δισ. αποφάσισε το Eurogroup, τα υπόλοιπα τέλη Οκτώβρη Αγκάθι οι πληρωμές οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες – Επιβεβαιώνουν για το κλείσιμο των 15 προαπαιτουμένων

Σε συμφωνία για εκταμίευση μέρους των 2,8 δισ ευρώ κατέληξαν οι εταίροι στις διαδοχικές συνεδριάσεις του EwG και του Eurogroup καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα τελικά στοιχεία για το φλέγον θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες. Ως εκ τούτου “ανάβει το πράσινο φως” για τα 1,1 δισ ευρώ ενώ το υπόλοιπο 1,7 δισ αναμένεται τέλη Οκτωβρίου αφου επανεξετασθεί η κατάσταση σε νέο EwG στις 24 Οκτωβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται πως ο Γερμανός Υπουργός, Βόλγκανγκ Σόιμπλε εισηγήθηκε όχι μόνο να “κοπεί” η δόση αλλά και να μην εκταμιευθεί ακόμα τίποτα, ενώ για το θέμα του χρέους φαίνεται πως το Βερολίνο θα διατηρήσει σθεναρά την στάση που κρατά.

Διαβάστε επίσης: Στη γωνία ο Σόιμπλε και… παίζει με τις λέξεις

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Tο Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των απαραίτητων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup επίσης σημειώνει την περαιτέρω πρόοδο στη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO, πρέπει να επιδιωχθούν ως ζήτημα προτεραιότητας, προκειμένου το ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από τα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για αυτό τον σκοπό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου, για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες και με σαφή εμπειρία και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σημειώνει ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM Να εγκρίνει την περαιτέρω εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup πλέον θα στρέψει την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς, για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και καλωσορίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Λίγο νωρίτερα 

Αισιόδοξος είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Εχει γίνει τεράστια δουλειά, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ ανέφερε ότι η εισήγηση της Κομισιόν για τα 15 προαπαιτούμενα είναι θετική. Οι αλλαγές είναι εντός χρονοδιαγράμματος και μόλις οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας, τόνισε.

“Ελπίζω σε ένα θετικό σήμα σήμερα και απόφαση για εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ”, είχε τονίσει.

Είμαστε ένα πολιτικό σώμα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την β’ αξιολόγηση που σχετίζεται περισσότερο με την «εφαρμογή» παρά με τη «νομοθέτηση». Μετά, αν αυτό ολοκληρωθεί, μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα γίνει «εταίρος» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών. «Θα δούμε από τους θεσμούς πού είμαστε με τα 15 προαπαιτούμενα. Ακούω αισιόδοξες εκτιμήσεις αλλά θέλω να τα ακούσω κατευθείαν από τους θεσμούς», σημείωσε. Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι σήμερα δεν θα γίνει συζήτηση για το χρέος. “Είχαμε συζήτηση για το χρέος το Μάιο, αυτό που είναι στο τραπέζι είναι η συμφωνία του Μαΐου. Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Πηγή : Sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image