«Καψόνια» στις συζύγους υπόχρεων για το Πόθεν Έσχες εάν δεν έχουν δικό τους κλειδάριθμο

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ουρές στα τμήματα μητρών των εφοριών

«Καψόνια» στις συζύγους υπόχρεων για το Πόθεν Έσχες

Κωστής Χ. Πλάντζος

Ουδείς προνόησε να ενημερώσει τους υπόχρεους ότι πρέπει και οι σύζυγοι τους να έχουν δικούς τους κωδικούς

Ουρές στα τμήματα μητρών των εφοριών για να παραλάβουν κλειδάριθμο ώστε, αν δεν έχουν ήδη ή έχουν χάσει τους κωδικούς τους, να ενεργοποιήσουν τους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Taxisnet, θα αναγκαστούν μέσα στις επόμενες 90 μέρες και, πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου, κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, των οποίων οι σύζυγοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.

Παρότι όμως το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε και τυπικά πλέον από σήμερα, ουδείς προνόησε (από την άνοιξη ήδη που ανακοινώθηκε τι θα ισχύσει από φέτος) να ενημερώσει τους υπόχρεους ότι πρέπει και οι σύζυγοι των υποχρέων να έχουν δικούς τους κωδικούς για να μπουν στην εφαρμογή και να επικυρώσουν την δήλωση που καταθέτει κάθε υπόχρεος.

“Έκπληξη”

Όποιος επισκέπεται την εφαρμογή από σήμερα, διαβάζει ότι «στην περίπτωση που ζευγάρι έχει κοινούς κωδικούς Taxisnet, απαιτείται η απόκτηση διακριτών κωδικών taxisnet για την σύζυγο μέσω». Ακόμα και οταν επιχειρήσει να κάνει είσοδο με τους κωδικούς του ο υπόχρεους, ενημερώνεται ότι «πριν ξεκινήσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) & Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), το υπόχρεο πρόσωπο καθώς και η/ο σύζυγος, θα πρέπει, να έχουν προσωπικούς κωδικούς στο σύστημα TAXISnet. Αν κάποια σύζυγος δεν έχει προσωπικούς κωδικούς TAXISnet (διακριτούς από αυτούς του συζύγου), θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται» για την έκδοση κωδικού.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όποια γυναίκα-σύζυγος (ή το αντίστοιχο μέλος σε ομόφυλα ζευγάρια) δεν έχει κωδικούς Taxisnet, επειδή κατά βάση από το νόμο υπόχρεος στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισδοήματος Ε1 είναι ο άνδρας-σύζυγος, θα πρέπει να μπει στην διαδικασία να υποβάλει αίτηση και να προσέλθει στην ΔΟΥ για να παραλάβει τον κλειδάριθμο που ταυτοποιεί το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τους κωδικούς του.

Έως και πέρυσι, ο ή η σύζυγος του υπόχρεου υποβολής δηλώσεως Πόθεν Έσχες συνυπέγραφε στο τέλος χειρόγραφα την δήλωση. Από φέτος πρέπει να μπει με ξεχωριστούς κωδικούς για να δώσει την τελική έγκριση, πριν την υποβολή της δήλωσης που συμπλήρωσε ο υπόχρεος.

Ταλαιπωρία

Έτσι δεν θα είναι λίγες οι σύζυγοι που θα χρειαστεί ακόμα και να ταξιδέψουν –αν πχ κατοικούν σε χωριά ή σε νησιά και η εφορία τους βρίσκεται μακριά ή σε άλλο νησί- για να παραλάβουν κλειδάριθμους. Και η μαζική μετακίνηση αυτή πρέπει να γίνει μέσα στον χειμώνα ενώ θα μπορούσαν, αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, να το έχουν πράξει ήδη νωρίτερα ή σε κάποια άλλη ευκαιρία και όχι «επί τούτου», επειδή δηλαδή «τρέχουν» ήδη οι προσθεσμίες υποβολής των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Πηγή: protothema.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image